Dec 22, 2012

Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan untuk dikisar:
6 biji bawang merah
3 batang serai
1 inci kunyit
1 genggam cili padi
2 sudu besar tempoyak

Bahan-bahan lain:
Daun pucuk ubi
Petai
1 genggam ikan bilis
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Rebus daun pucuk ubi untuk menghilangkan rasa pahitnya dan toskan.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama dengan ikan bilis. Tambah sedikit air. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan daun pucuk ubi. Biarkan seketika.
4. Masukkan santan, air, garam, dan gula. Biarkan mendidih dan masukkan petai.
5. Biarkan seketika.
6. Sedia untuk dihidangkan.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone