Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan merah
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu rempah 5 sekawan
1 paket rempah kari ikan
1 1/2 cawan santan
1 sudu kecil asam jawa
Bendi
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dipotong halus.
2. Masukkan 5 sekawan.
3. Masukkan rempah kari, asam jawa, dan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan air.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih.
6. Masukkan ikan. Biarkan sehingga ikan hampir masak. Masukkan bendi.
7. Biarkan sehingga ikan masak dan bendi empuk.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone