Jan 2, 2013

Sup Ayam


Bahan-bahan:
1 ekor ayam
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
5 sekawan
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sup bunjut
4 biji ubi kentang
Garam

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia, dan 5 sekawan.
2. Masukkan rempah kurma, serbuk kunyit, dan sedikit air. Biarkan sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil. Tambahkan air.
4. Setelah ayam hampir masak, masukkan sup bunjut.
5. Biarkan seketika. Kemudian masukkan ubi kentang.
6. Masukkan garam. Biarkan mendidih.
7. Sedia untuk dihidangkan.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone