Jul 19, 2013

Masak Tocu

Bahan-bahan:
300g daging
300g ayam
300g udang
1/2 biji bawang besar
2 biji lada besar
Kacang panjang
Garam
Gula

Bahan-bahan untuk dikisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci belacan
2 sudu besar tocu
1 inci lengkuas
1 inci halia
5-7 biji cili padi

Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.
2. Masukkan hirisan daging dan sedikit air. Gaulkan.
3. Setelah daging empuk, masukkan ayam yang telah dipotong kecil. Gaulkan.
4. Tunggu sehingga ayam masak, kemudian masukkan udang. Gaulkan.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaulkan.
6. Tutup kuali seketika sehingga udang masak.
7. Masukkan hirisan bawang besar, lada besar, dan kacang panjang. Gaulkan seketika.
8. Sedia untuk dihidangkan.