Jul 18, 2013

Daging Kari Kandar

Bahan-bahan untuk dikisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan-bahan:
500g daging
4 sekawan
Daun kari
1 cawan serbuk kari daging
1/2 cawan serbuk kerutuk
1 paket santan
2 biji tomato (potong 4)
2 biji cili hijau besar (potong 2)
Daun ketumbar
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar bersama-sama dengan 4 sekawan dan daun kari.
2. Setelah sedikit garing, masukkan serbuk kari daging dan serbuk kerutuk. Kacau sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan sedikit air.
3. Setelah rempah-rempah tersebut masak, masukkan daging dan tambahkan air.
4. Biarkan sehingga daging empuk. Kemudian masukkan santan.
5. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan tomato, cili hijau besar, dan daun ketumbar. Biarkan seketika.
7. Sedia untuk dihidangkan.