Bahan-bahan untuk dikisar:
2 batang serai
5 biji bawang merah
6 - 7 biji cili merah
1 inci halia
1 inci belacan
Bahan-bahan lain:
2 senduk kelapa parut
4 ekor isi ikan rebus
2 sudu besar kerisik
Serbuk kunyit
Pucuk selom
Daun pegaga
Pucuk paku (celur)
Taugeh (celur)
Limau nipis
Cara-cara:
1. Panaskan kelapa parut bersama-sama dengan isi ikan rebus dan serbuk kunyit.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar berserta garam dan gula.
3. Gaulkan sehingga sebati dan masukkan kerisik.
4. Gaul sehingga kering dan biarkan sejuk.
5. Setelah sejuk, gaulkan dengan pucuk selom, daun pegaga, pucuk paku, dan taugeh.
6. Perahkan asam limau dan gaul sehingga sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone