Bahan-bahan:
1 ekor ayam
6 - 7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
3 biji lada kering (direbus)
5 sekawan
1 paket rempah kerutuk
1 paket santan
Gula melaka (setengah)
2 keping asam keping
1 sudu besar kerisik
Garam
Cara-cara:
1. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan lada kering.
2. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar bersama dengan 5 sekawan.
3. Masukkan rempah dan sedikit air.
4. Setelah pecah minyak, masukkan ayam.
5. Setelah nampak kering, masukkan air dan santan.
6. Masukkan garam, gula melaka, dan asam keping.
7. Kacau sehingga ayam hampir masak dan masukkan kerisik. Kacau lagi sehingga ayam masak.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone