Dec 6, 2012

Ayam Kicap

Bahan-bahan untuk dikisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji lada kering (direbus)
1 inci halia

Bahan-bahan lain:
1 ekor ayam
4 sekawan
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
1 sudu kecil asam jawa
Kicap cair dan kicap pekat
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Gorengkan ayam yang telah dipotong kecil. Tidak perlu goreng sehingga garing.
2. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar bersama-sama dengan 4 sekawan. Setelah nampak sedikit garing, masukkan sedikit air.
3. Masukkan asam jawa, garam, gula, dan kicap.
4. Masukkan ayam dan gaulkan.
5. Masak sehingga ayam empuk dan kuah nampak kering.
6. Masukkan bawang, lada merah, dan tomato.
7. Sedia untuk dihidangkan.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone