Dec 12, 2012

Ikan Bilis Sambal

Bahan-bahan:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh asam jawa
Ikan bilis

Cara-cara:
1. Kisar cili kering, bawang putih, dan bawang merah.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
3. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan gula, garam, dan asam jawa.
5. Tumis sehingga pecah minyak.
6. Biarkan sambal menyejuk pada suhu bilik.
7. Goreng ikan bilis sehingga garing.
8. Biarkan ikan bilis menyejuk pada suhu bilik.
9. Gaulkan ikan bilis bersama dengan sambal sehingga rata.
10. Sedia untuk dihidangkan.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone