Bahan-bahan untuk dikisar:
15-20 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 inci halia
4 biji lada kering (direbus)
1 cawan udang kering
Bahan-bahan lain:
2 kg ikan selayang (direbus)
2 keping asam keping
1 kuntum bunga kantan
1/2 kg santan
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar kerisik
1 inci lengkuas
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Masakkan bahan-bahan yang telah dikisar dengan sedikit air.
2. Masukkan serbuk kari ikan, ikan, dan asam keping.
3. Tambahkan air. Masukkan santan, bunga kantan, dan lengkuas yang telah diketuk.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Setelah mendidih, masukkan kerisik.
6. Biar sehingga mendidih lagi.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone