Bahan-bahan untuk dikisar:
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 sudu teh lada hitam
3 biji lada kering
1 inci belacan
Bahan-bahan lain:
1 ekor ikan siakap
1 inci lengkuas (diketuk)
2 sudu kecil kunyit
1 sudu besar asam jawa
2 kuntum bunga kantan
Seikat daun kesum
5 - 6 biji bendi
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.
2. Masukkan serbuk kunyit, lengkuas, dan asam jawa.
3. Setelah pecah minyak, masukkan air, garam, dan gula.
4. Setelah mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, dan daun kesum.
5. Setelah ikan hampir masak, masukkan bendi.
6. Tunggu sehingga ikan masak.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone