Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 biji bawang besar (dihiris)
5-6 biji lada burung (dihiris)
1 sudu kecil asam jawa
Kicap manis
Kicap cair
Kicap pekat
Sos cili
Sos tiram
1 sudu besar tepung jagung / tepung beras
Putih telur
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Peramkan ikan dengan garam dan kunyit selama 1/2 jam.
2. Tumiskan bawang putih.
3. Campurkan sedikit air bersama-sama dengan kicap manis, kicap cair, kicap pekat, sos cili, sos tiram, asam jawa, garam, dan gula.
4. Masukkan ke dalam tumisan tadi.
5. Kacaukan tepung beras / tepung beras dengan sedikit air. Tuangkan ke dalam masakan.
6. Setelah mendidih, masukkan hirisan bawang besar dan lada burung. Siap.
7. Gorengkan ikan. Sebelum digoreng, gaulkan ikan yang telah diperam tadi dengan tepung beras / tepung jagung dan putih telur.
8. Tuangkan kuah yang telah dimasak tadi ke atas ikan.
9. Sedia untuk dihidangkan.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone