Jul 15, 2014
Daging Masak Merah
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu
4 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos tomato
Daun ketumbar/ daun sup
Pewarna merah
Gula
Garam
Cara-cara:
1. Rebus daging dengan sedikit pewarna merah dan garam.
2. Setelah empuk, buang air rebusan dan hiris daging nipis-nipis.
3. Goreng daging sehingga kekuningan. Ketepikan.
4. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar. Kacau sebentar.
5. Masukkan sos tiram, sos ikan, dan sos tomato.
6. Masukkan daging dan bawang besar.
7. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
8. Jika inginkan lebih kuah, masukkan semangkuk kecil air dan sos tomato. Kacau sehingga kuah jadi sedikit pekat.
9. Taburkan daun ketumbar/ daun sup sebagai hiasan.
10. Sedia untuk dihidangkan.