Jun 10, 2014
Tomyam Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
4 cawan air
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
3 helai daun limau purut
1 kiub tomyam
4 sudu besar pes tomyam
7 biji cili padi (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 batang lobak merah
2 biji tomato
2 biji limau nipis
Daun ketumbar
Garam
Cara-cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama-sama dengan bawang putih, serai, lengkuas, daun limau purut, dan kiub tomyam. Masak sehingga mendidih.
2. Setelah itu, masukkan ayam yang telah dipotong kecil dan pes tomyam. Kacau sehingga rata dan biarkan mendidih.
3. Masukkan cili padi, bawang besar, lobak merah, tomato, dan sayuran lain jika ada. Masak sehingga ayam empuk.
4. Masukkan garam secukup rasa dan perahkan jus limau nipis.
5. Taburkan daun ketumbar yang telah dihiris.
6. Sedia untuk dihidangkan.