Aug 24, 2014

Sayur Kailan Ikan Masin

Bahan-bahan:
1 ikat kailan
4 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji cili merah (dihiris)
1 sudu besar isi ikan tenggiri masin
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam

Cara-cara:
1. Gorengkan isi ikan tenggiri masin hingga garing. Ketepikan.
2. Gunakan minyak menggoreng tadi untuk menumis bawang merah, bawang putih, cili merah, dan sos tiram. Kacaukan dan masak sehingga harum.
3. Masukkan sedikit air dan batang kailan. Masak seketika sehingga batang kailan lembut.
4. Masukkan daun kailan pula dan masak sehingga layu.
5. Tambahkan garam (jika perlu).
6. Masukkan isi ikan tenggiri yang telah digoreng tadi dan kacau.
7. Sedia untuk dihidangkan.