Bahan-bahan:
300g isi ikan tenggiri
Tepung beras / tepung jagung
5 ulas bawang putih
2 sudu besar lada hitam
Sawi
Bunga kubis
4 biji tomato
Garam
Gula
Sedikit stok ayam (kiub)
Cara-cara:
1. Ambil isi ikan tenggiri (buang tulang) dan kisar.
2. Gaulkan isi ikan tersebut dengan sedikit tepung beras / tepung jagung.
3. Bentukkan isi ikan tersebut menjadi bebola-bebola kecil.
4. Tumbuk lada hitam dan bawang putih. Kemudian tumiskan sehingga naik bau.
5. Masukkan sedikit air. Biarkan mendidih.
6. Masukkan bebola ikan dan tunggu sehingga bebola ikan masak.
7. Tambah kuantiti air secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga sedikit stok ayam.
9. Masukkan sawi, bunga kubis, dan tomato yang telah dipotong kecil.
10. Biarkan seketika.
11. Sedia untuk dihidangkan.